03 56 70 200 tajnistvo@osik.si

V sredo, 9. 12. 2015, so učenci  Podružnične šole Mlinše imeli naravoslovni dan na temo ZELIŠČA IN ZAČIMBE. Otroci so prinesli v šolo domače začimbe in zelišča ter steklene kozarčke. Pod strokovnim vodstvom zeliščarke Cvetke Drnovšek, predsednice Društva za zdravilne rastline Zasavja, so učenci spoznavali tako začimbe kot tudi zelišča. Sprva je kuharica pripravila nesladkan in nesoljen mlečni zdrob, kar učencem ni bilo najbolj okusno. Kasneje so ga obogatili s soljo, sladkorjem in cimetom. To pa je šlo v slast! Ugotovili so, da so pri prehrani začimbe zelo pomembne, če jih seveda znaš pravilno uporabljati. Učenci so bili pohvaljeni, saj so poznali že mnogo zelišč in začimb.

IZDELAVA CIMETOVEGA IN VANILIJEVEGA SLADKORJA
Skupaj  z  zeliščarko in učiteljicami so pripravili še cimetov sladkor in vaniljev sladkor, s čimer so napolnili steklene lončke. Kako je dišalo v učilnici! Za pripravo vanilijevega sladkorja smo potrebovali običajen sladkor, kamor smo zamešali vsebino vanilijevih strokov, ki smo jih prerezali ter dobro vmešali v sladkor.  Za pripravo cimetovega sladkorja pa smo v sladkor vmešali mleti cimet.

 

DOMAČI ČAJ
Vse prinesene začimbe in zelišča, ki so jih prinesli učenci,  so razvrstili na tista, ki jih uporabimo  za pripravo čaja ter tista, ki jih lahko porabimo pri kuhanju ostalih  jedi. Mnoge pa je prinesla tudi sama zeliščarka Cvetka, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Učenci so pripravili  mešanico čaja iz prinesenih zelišč. Kuharica ga je skuhala in vsi so ga poskusili. Bil je okusen.

 

MLETA ZELIŠČA S SOLJO
Nazadnje so se lotili še priprave zelišč. Učiteljici sta vsa zelišča zmleli. Zeliščarka je nato pripravila ustrezno mešanico, ki so jo učenci v lično okrašeni vrečki odnesli domov. Okrasili so jo z risbo zelišč.

 

Učenci so po zaslugi naše gostje preživeli čudovito poučno in prijetno dopoldne! Starši naših učencev pa verjamemo, da bodo mešanico zelišč zagotovo z veseljem uporabili. Pa DOBER TEK!

 

Marija Ribič
Dostopnost